Jarovnickej škole poslali vyše 60 tisíc korún z výstavy v Štokholme

16.11.2004 Celý región

Príjemný dôsledok v podobe 63 264 korún mala výstava výtvarných prác rómskych detí z Jarovníc v Rómskom kultúrnom centre (RKC) v Štokholme. Presne takú sumu ...
Príjemný dôsledok v podobe 63 264 korún mala výstava výtvarných prác rómskych detí z Jarovníc v Rómskom kultúrnom centre (RKC) v Štokholme. Presne takú sumu vyzbierali z predaja bezmála všetkých diel. Informovala o tom 11. novembra Andrea Chalupová z veľvyslanectva SR v švédskom hlavnom meste.

Výťažok (ide o asi 15 tisíc švédskych korún) poukázali 8. novembra na konto I. ZŠ v Jarovniciach, ktorej žiakmi sú len rómske deti. Učiteľ výtvarne nadaných žiakov Ján Sajko konštatoval, že finančný úžitok z pomerne častých výstav v zahraničí majú málokedy. \"Aj do Štokholmu som odkázal, že práce im darujem a nech s nimi urobia, čo uznajú za najlepšie, \" dodal.
Podľa Chalupovej výstava pod názvom Deti v Jarovniciach najprv medzi 22. aprílom a 6. júnom bola pre veľký záujem verejnosti predĺžená. Podujatie bolo výsledkom spolupráce medzi slovenským veľvyslanectvom v Štokholme a RKC, ktoré otvorili vo februári 2004, a tak išlo o jedno z prvých podujatí na jeho pôde. V priebehu výstavy prebiehali semináre a workshopy rôzneho druhu. Švédske médiá venovali jej pozornosť a dva najväčšie denníky Svenska Dagbladet a Dagens Nyheter publikovali veľmi priaznivé recenzie.
Sajko povedal, že Chalupová navštívila dávnejšie školu v Jarovniciach. Napísala o tom aj článok do časopisu po anglicky vychádzajúcom v SR - Slovak Spectator. Spolupráca má pokračovať a na 20. januára 2005 je v Múzeu detského výtvarného umenia vo Varby naplánovaná vernisáž ďalšej výstavy prác detí z Jarovníc.
Sajko tiež doplnil, že na základe Chalupovej článku v Slovak Spectator ich oslovil jeden pán a vďaka tomu je až do polovice decembra t. r. okolo 60 výtvarných prác detí na výstave vo švajčiarskom Zürichu. Na vernisáži v závere prvého novembrového týždňa bol Sajko spolu s dvoma autormi - žiakmi, deviatakom Stanislavom Kalejom a šiestakom Bartolomejom Giňom.
(jj)
 

Vyberte región